Ogled dobrih praks v Göteborgu – MAESTRALE

GÖTEBORG 4. – 7. julij 2017

V začetku julija smo se projektni partnerji projekta Maestrale udeležili ogleda dobrih praks v Göteborgu in okolici na Švedskem. Namen ogleda je bilo spoznati razvoj tehnologij za izkoriščanje energije morja ter videti primere proizvodnje naprav in tudi postavljenih delujočih naprav. Na Švedskem je več podjetji in raziskovalnih inštitucij, ki se ukvarjajo z raziskovanjem koriščenja energije morja. Cilj obiska je bilo navezati stike, spoznati nove tehnologije in preučiti možnosti prenosa tehnologij in znanja v območje mediterana.

⇒ Prvo izmed obiskanih podjetji je Minesto, ki se nahaja v bližnji okolici Göteborga. Dr. Martin Edlund nam je s svojo ekipo predstavil dejavnost podjetja in razvite rešitve. Podrobnejša predstavitev se je nanašala na njihov prototip naprave za izkoriščanje energije morskih tokov. Naprava Deep Green je podvodni “zmaj”, ki jadra pod morsko gladino na podlagi vzgona katerega generirajo morski tokovi. Razpon kril znaša 12 m pri dolžini naprave 10 m. Z jadranjem v obliki “8” dosega hitrosti, ki so za večkratnik višje od hitrosti morskega toka. Preko nameščene turbine (propelerja) se energija morja prenaša do generatorja električne energije, generiran električni tok pa se nato lahko prenaša v električno omrežje.

 

Tehnični podatki o napravi

  • nazivna moč: 0,5 MW
  • potrebna hitrost morskega toka: 1,2 – 2,4 m/s
  • potrebna globina morja: 60 – 120 m
  • premer turbine: 1,5 m
  • razpon kril: 12 m
  • masa naprave: 10 t

Tehnologija Deep Green je trenutno edina naprava, ki lahko izkorišča morske tokove z nizkimi hitrostmi. Ostale tehnologije potrebujejo za delovanje hitrosti morskih tokov nad 2,5 m/s.

Prvo testiranje naprave je bilo izvedeno leta 2011, v letu 2013 pa je bil postavljen prototip z razponom kril 3 m. Razvoj naprave se od takrat neprestano nadaljuje, v letošnjem letu je planirana postavitev prve komercialne različice na območju Walesa. Predvideno je postopno širjenje mreže naprav do 10 MW instalirane moči in pozneje še do 80 MW instalirane moči.

⇒ Drugo obiskano podjetje je bilo Waves 4 Power, ravno tako v neposredni bližini mesta Göteborg. Je eno izmed vodilnih podjetji z osnovo v koriščenju energije morja. Energija iz valovanja morja ima velik potencial v svetovnem merilu. Razvoj naprav v podjetju nam je predstavil Jonas Kamf s svojimi sodelavci.

Cilj pri razvoju naprave je bil zagotoviti napravo za delovanje v ekstremnih pogojih, ekonomsko upravičeno in z enostavnim vzdrževanjem. Bistveni element sistema je WaveEL boja kjer se energija valovanja pretvarja v električno energijo. Sama boja je v smislu oblike, velikosti in sidranja zelo podobna konvencionalnim bojam, ki se uporabljajo za navigacijo ali opravljanje meritev. Premer boje znaša 8 m in se giblje usklajeno z morskimi valovi. Velikost naprave je optimizirana tako da lahko maksimalno izkorošča energijo valov in pri tem kljubuje uničujočim vplivom morja.

Konstrukcija naprave omogoča enostavno servisiranje. Predvidena življenjska doba pa znaša 25 let.

Comments are closed.