Novinarska konferenca ob podpisu pogodbe z izbranim ESCO izvajalcem

V torek, 30. 9. 2014 je v Gradu Dobrovo v Brdih potekala novinarska konferenca ob podpisu pogodbe z izbranim ESCO izvajalcem.

Občina Brda je ena prvih občin na Primorskem, ki je sprejela LEK – Lokalni Energetski Koncept, v preteklem letu pa tudi SEAP – Sustainable Energy Action Plan in pristopila h konvenciji EU županov. Kot mala občina nima lastnih sredstev za doseganje zahtev, ki izhajajo iz Direktive o energetski učinkovitosti stavb in energetsko-podnebnega paketa zato je letu 2012 že izvedla sanacijo javne razsvetljave preko javno-zasebnega partnerstva.

Za potrebe celovite energetske sanacije javnih stavb je občina Brda za Osnovno šolo in vrtec Dobrovo sicer pridobila sredstva iz Kohezijskega sklada preko razpisa Ministrstva za infrastrukturo in prostor ter sredstva Švicarskega prispevka za podružnično šolo in vrtec Kojsko, vendar je želja občine, da energetsko sanira vse svoje stavbe, med njimi tudi dotrajano občinsko stavbo iz leta 1945.

Ker za celovito energetsko sanacijo občinske stavbe ni bilo možno pridobiti kakršnihkoli nepovratnih sredstev ter upoštevajoč dejstvo, da občina nima lastnih virov za celovito energetsko sanacijo občinske stavbe, se je občina odločila, da izvede sanacijo po principu pogodbenega zagotavljanja prihrankov (EPC – Energy Performance Contracting) preko podjetja za energetske storitve (ESCO – Energy Service COmpany), izbranega na podlagi javnega razpisa, skladno s slovensko zakonodajo.

Lokalna energetska agencija GOLEA Nova Gorica, ki je bila s sklepom občinskega sveta Občine Brda, pooblaščena za izvajanje nalog energetskega upravljalca, je izkušnje pri prenovi javne razsvetljave nadgradila in pripravila ESCO model za celovito energetsko sanacijo stavb.

Gre za inovativen pristop, ki ga je agencija Golea razvila za spodbujanje energetske sanacije stavb, ki niso ekonomsko zanimive za ESCO pogodbenike. Princip tega modela je v tem, da javni partner, ki ima omejena lastna sredstva, najprej pridobi vsa možna nepovratna sredstva, preostala sredstva pa pridobi kot vložek pogodbenika v projekt in tako za izvedbo projektov ne nameni nič lastnih sredstev.

Ključno pri izvedbi ukrepov energetske učinkovitosti po principu pogodbenega zagotavljanja prihrankov je torej doseči prihranke, ki bodo v pogodbenem obdobju  pokrili vse stroške izvedbe ukrepov ter kasnejšega upravljanja in dobave energije.

Ravno tako je cilj občine Brda, da vsa tveganja doseganja prihrankov pri energiji prenese na pogodbenika, ki je kot podjetje za energetske storitve kompetentno, da se postavljeni cilji tudi dosežejo.

Decembra 2013 je Občinski svet občine Brda, kot predstavniški organ, sprejel Akt o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta »Energetska sanacija in pogodbeno zagotavljanje prihrankov rabe energije v javnih objektih Občine Brda«. Občina Brda je tako za namen celovite prenove občinske stavbe predala Petrolu d.d. Ljubljana v upravljanje, v smislu pogodbenega zagotavljanja prihrankov, tri objekte in sicer občinsko upravno stavbo na Dobrovem, kjer bo sanacijo izvedel pogodbenik, OŠ Dobrovo, kjer sanacijo izvaja občina preko javnega razpisa LS-1 in POŠ Kojsko, kjer sanacijo izvaja občina preko projekta OVE v Primorskih občinah Švicarskega prispevka.

V vseh treh objektih pogodbeni partner poleg pogodbenega zagotavljanja prihrankov dobavlja tudi toploto.

Kot rezultat vsekakor lahko štejemo dejstvo, da bo raba energije na vseh treh objektih padla iz 90.162,00 € na 40.520,63 €, kar predstavlja 49.641,37 € prihrankov, s katerimi se med drugim tudi poplača investicija v celovito energetsko sanacijo občinske upravne stavbe na Dobrovem.

Comments are closed.