Dan obnovljivih virov in učinkovite rabe energije 2017

V SREDO 14.6.2017 je agencija GOLEA petič zapored v Novi Gorici organizirala tradicionalni DAN OVE in URE, ki je bil namenjen poskusom na temo energetske osveščenosti mladih. Z aktivnostmi na dogodku prispevamo k širjenju obzorja in zavesti ter k dvigu kulture energetske pismenosti med otroci. Tudi letos je bil odziv primorskih šol na OVE in URE dnevu zelo pozitiven, saj se je dogodka udeležilo preko 200 otrok.

V okviru dogodka, ki se je odvijal pred Mestno občino Nova Gorica, smo organizirali tekmovanje v obliki  kviza ter na 12 eksperimentalnih postajah izvajali poskuse. V kviz smo vključili vprašanja na temo energetike, kjer so otroci spoznavali sončno, vodno in vetrno energijo, električne naprave v stanovanju in varčevanje z energijo, ločevanje odpadkov, vodikovo celico, hiško OVE, porabnike energije, vpliv hrane in nakupovanja na okolje, električno kolo in avto. Pri predstavitvi so sodelovali tudi dijaki ŠC Nova Gorica in Gimnazije Tolmin.

Zmagovalnim ekipam smo podelili privlačne praktične nagrade. V mlajši kategoriji od 2.- 5. razreda OŠ so se najbolje odrezali učenci iz OŠ Cerkno – POŠ Šebrelje, OŠ Sečovlje ter OŠ Solkan. Med starejšimi pa so bili najboljši učenci iz OŠ Most na Soči ter OŠ Dornberk.

Z vsakoletnim dogodkom želimo omogočiti sodelujočim učencem in učiteljem izmenjavo izkušenj in znanj ter dvigniti raven energetske pismenosti in zavedanja pomena varovanja okolja. Mladi so tisti, ki lahko s svojo inovativnostjo ter z veliko energije na tem področju dosežejo korenite spremembe.

Comments are closed.