Občina Brda je absolutna zmagovalka med En. občinami 2015

Že šestič zapored je Energetika.NET podelila nagrade slovenskim občinam, ki so naredile največ na področju učinkovite rabe energije in uvajanja obnovljivih virov – letos smo jih prav zato poimenovali energetsko najbolj prodorne in odmevne občine v Sloveniji.

Nagrado so tako prejele občina Šentjur med velikimi občinami, med srednjimi je bila najboljša občina Bled, med malimi pa občina Brda. Prav goriška občina Brda je postala tudi letošnja absolutna zmagovalka natečaja s čimer nadaljuje trend velikih uspehov malih občin, saj naziv prevzema od letošnje gostiteljice Šentruperta.

Poleg laskavega naziva energetsko najbolj odmevnih občin, so zmagovalke prejel tudi nagrade v vrednosti skoraj 10 tisoč evrov, ki jih poleg Energetike.NET podeljujeta še podjetja JHP projektne rešitve in podjetje SmartiS. Prav slednje je na dogodku prvič zagnalo aplikacijo Pametni župan, ki jo ima kot prva prav občina Šentrupert.

In kaj odlikuje občino Brda, da je letošnja mala in absolutna zmagovalka?

Občina Brda je ena tistih občin, ki se poleg tega, da imajo obvezen Lokalni energetski koncept, lahko pohvali tudi z Akcijskim načrtom za trajnostno energijo (SEAP – Sustainable energy action plan), kar daje občini dodatno vrednost in zavezo pri usmerjanju v trajnostno prihodnost. V Brdih so šli še korak naprej, saj so izdelali tudi čezmejno trajnostno prometno strategijo (SUMP – Sustainable urban mobility plan), ki jo že uresničujejo. V občini imajo tako električna polnilna mesta, prevažajo se tudi z električnimi skuterji, in električnimi kolesi. Izpostaviti velja tudi energetsko sanacijo občinske stavbe s pomočjo ESCO modela. Ker gre za manjše objekte so se v občini znašli na svojevrsten način in združili tri objekte, ki zagotavljajo večje prihranke. Prav tako so skozi energetsko pogodbeništvo prenovili javno razsvetljavo. K energetski učinkovitosti in spremljanju zmanjševanja rabe energije spodbujajo tudi občane, v ta namen so na občinski stavbi postavili monitor, kjer lahko tudi oni spremljajo rabo energije. Občina se v resnici lahko pohvali, da so uspeli energetsko prenoviti praktično vse šole. Naslednji izziv bo energetska sanacija glavne vinske kleti s trigeneracijo na biomaso ter izraba geotermalne energije z ogrevanim bazenom za pospešeni razvoj turizma.


Comments are closed.