Dan obnovljivih virov in učinkovite rabe energije 2018

V četrtek 14.6.2018 je agencija GOLEA šesto leto zapored v Novi Gorici organizirala DAN OVE in URE, ki je bil namenjen spoznavanju trajnostne energije. Z delavnicami, igrami ter s prikazom delovanja in uporabe obnovljivih virov ter možnostmi varčevanja z energijo smo dodali svoj del k energetski osveščenosti mladih.

Letos je bil odziv primorskih šol na OVE in URE dnevu izjemen, saj se je dogodka udeležilo preko 400 otrok iz preko 20 primorskih osnovnih šol. Za mlajše učence so bile organizirane delavnice in igre z vprašanji o energiji, za starejše učence pa smo skozi projekt NEKTEO pripravili 13 poskusov s tekmovanjem v obliki  kviza na temo trajnostne energije. Otroci so spoznavali moč energije in kako lahko z njo varčujejo ter tako skrbijo za okolje.

Zmagovalnim ekipam smo podelili praktične nagrade. V kategoriji 6.- 7. razred OŠ so se najbolje odrezali učenci iz OŠ Šmarje pri Kopru, OŠ Alojz Gradnik Dobrovo ter OŠ dr. Aleš Bebler Primož Hrvatini. V kategoriji 8.-9. razred OŠ pa so bili najboljši učenci iz OŠ Košana, OŠ Dornberk ter OŠ Jelšane.

V sklopu projekta NEKTEO je bila izdelana tudi CO2 kabina. Največ CO2 lističev v CO2 kabini pa je nabrala OŠ Solkan.

Z aktivnostmi na dogodku prispevamo k širjenju obzorja in zavesti ter k dvigu kulture energetske pismenosti med otroci. Veseli nas, da lahko OVE in URE dan izpeljemo v družbi z ljudmi, ki prispevajo svoj delež »za boljši jutri«.

Dogodek je bil organiziran kot del projekta NEKTEO – Nachhaltige Energie für Kommunen – Trajnostna Energija za Občine, v okviru programa sodelovanja Slovenija-Avstrija, del dogodka pa je bil izveden pod okriljem družbe Borzen in portala trajnostna energija.

               

Comments are closed.