Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij – Morje za prihodnost

Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij, tako je bil poimenovan dogodek, ki je letos potekal med 17. in 28. septembrom v štirih slovenskih obalnih občinah pod sloganom Morje za prihodnost (SEA4FUTURE), ki izpostavlja osebni odnos do morja ter s tem povezano odgovorno ravnanje posameznika do okolja. Tudi letos je dogodek privabil širšo in strokovno javnost, odločevalce in lokalno skupnost, ki so razpravljali o pomenu morja in obale, izpostavili so gospodarske potenciale in naravne vire ter iskali rešitve za tveganja, katerim sta morje in obala izpostavljena.

Skozi celoten teden je bilo izvedeno večje število seminarjev in razprav. Ena od razprav, ki je bila na programu dne 20.09.2019 je bila namenjena predstavitvi projekta Seadrion, ki spodbuja uporabo toplotnih črpalk z izrabo morske vode. Dva tovrstna, okolju prijazna sistema, ki sta že bila realizirana v okviru projekta, je predstavil vodja projekta iz Hrvaške, predstavnik iz Grčije pa pilotni primer sistema, ki bo realiziran v naslednjih mesecih. Oba partnerja iz Slovenije (občina Izola in agencija Golea) sta udeležencem podrobneje predstavila študijo izvedljivosti umestitve toplotne črpalke v občinsko stavbo v Izoli, ki bi prispevala k zmanjšanju stroškov za energijo in nadomestila fosilna goriva za ogrevanje z obnovljivimi viri energije.

Vabljeni k poslušanju oddaje Morje in Mi, ki ga je pripravil Radio Koper, kjer lahko slišite več podrobnosti o dogajanju:  https://4d.rtvslo.si/arhiv/morje-in-mi/174639721

 

 

Comments are closed.