Četrto srečanje projektnih partnerjev v Grčiji

Med 25. in 27. novembrom 2019 smo se partnerji projekta Seadrion srečali v kraju Solun v Grčiji. Cilj sestanka je bil pregled izvedenih aktivnosti, od pregleda izdelane strokovne dokumentacije (študij izvedljivosti za namestitev toplotnih črpalk v izbranih priobalnih objektih), izvedbe pilotnih primerov, do identifikacije načinov zagotavljanja večje mobilizacije interesnih skupin in drugih ciljnih skupin, z namenom prepoznavanja in odpravljanja ovir za uspešno implementacijo tehnologij toplotnih črpalk z uporabo morske vode v jadransko-jonski regiji.
Skladno s cilji projekta sta bili nameščeni dve pilotni napravi, in sicer v Dubrovniku in Crikvenici na Hrvaškem. Pričakovati gre, da bo tretja pilotna naprava, v Alexandroupolisu v Grčiji, nameščena v prvi polovici leta 2020.

V naslednjih mesecih sledi še vzpostavitev zajema podatkov z namenom izvedbe monitoring-a ter izdelava raziskovalnih in inovacijskih priporočil za razvoj sektorja toplotnih črpalk, razvoj zakonodajnega načrta, kot tudi strategije za modro rast na jadransko-jonskem območju.

Ob krajšem ogledu mesta nas je prijetno presenetila inovativna oblika trajnostne mobilnosti – električni skiroji, ki so preplavili mesto. Občani, tako starejši kot mlajši, so to dopolnilno obliko urbane mobilnosti z navdušenjem sprejeli in jo v večjem številu tudi uporabljajo.

 

 

 

 

Comments are closed.