Seadrion – okrogla miza “Toplotne črpalke z izrabo morske vode – ovire in priložnosti”

Dne 14/06/2019 je bil s strani Montel Energetika.net organiziran dogodek En. Občina & En.management 019. Del dogodka je bila tudi  razprava z deležniki »Toplotne črpalke z izrabo morske vode – ovire in priložnosti”, ki je bila organizirana v sodelovanju z agencijo GOLEA znotraj EU projekta Seadrion.

Namen organizacije razprave je bil, da se vanjo vključi deležnike na nacionalnem nivoju in izmenja informacije ter mnenja o toplotnih črpalkah, o ovirah in priložnostih, ki jih prinaša tovrstna tehnologija in s tem pripomore k lažji integraciji v slovenski prostor ter njeni večji prepoznavnosti na nacionalnem nivoju s ciljem zmanjšanja odvisnosti od fosilnih goriv.

V ta namen smo, v sodelovanju z organizatorjem dogodka, povabili v omizje različne predstavnike podjetij – Petrol d.d., Kronoterm d.o.o., ki proizvajajo toplotne črpalke, prenavljajo sisteme ogrevanja in hlajenja, načrtujejo in upravljajo energetsko učinkovite sisteme, tudi preko energetskega pogodbeništva. Sodelovala je tudi agencija GOLEA, ki je v projekt vključena kot partner projekta in deluje v vlogi energetskega managerja v večjem številu primorskih občin.

Na omizju je bilo predstavljeno trenutna rabe omenjene tehnologije v Sloveniji, v tem okviru sta bila omenjena dva objekta, ki izkoriščata morsko vodo – hotel Bernardin, kjer so vgradili novo toplotno črpalko morje-voda za namene ogrevanja in hlajenja hotela ter terme Lepa Vida Soline Portorož , kjer so instalirali toplotno črpalko morje-voda manjše moči, ki jo v termah izkoriščajo za ogrevanje kopalnega bazena in hlajenje bazena (knajpanje). Toplotna črpalka deluje v kombinaciji s sončnimi kolektorji in plinskim kotlom.

Strokovnjaki ocenjujejo, da se, glede na relativno nizke stroške vzdrževanja sistema, vrednost investicije povrne v približno sedmih letih. Podobne toplotne črpalke bi bile primerne za večino obalnih poslovnih prostorov ali gospodinjstev.

Večje število naprav bi seveda imelo vpliv na morsko okolje, zato smo k sodelovanju povabili tudi predstavnika Nacionalnega inštituta za biologijo, ki je predstavil tudi ta vidik.

Govorniki v omizju so izpostavili, da je izkoriščanje morja za ogrevanje, ki ima skozi celo leto relativno visoko temperaturo učinkovit toplotni vir, ki pa je, gledano s strani izvedbe zahteven, saj je pred izvedbo potrebno pridobiti soglasja za uporabo morja in izvedbo črpališča. Izvedbi črpališča je potrebno posvetiti tudi posebno pozornost, saj morajo biti inštalirani elementi odporni na slano vodo, veliko težavo predstavljajo tudi morski organizmi, ki obraščajo cevi, filtre in izmenjevalce.

Avtorica fotografij: Katja Cankar

Comments are closed.