Srečanje partnerjev MARIE v Sloveniji

Agencija GOLEA je dne 15. in 16. maja 2013 v Novi Gorici v hotelu Perla organizirala srečanje partnerjev projekta MARIE, ki se izvaja v okviru programa Mediteran. Mednarodnega srečanja se je udeležilo 45 sodelujočih v projektu iz 9 srednjeevropskih držav: Cipra, Črne Gore, Španije, Francije, Grčije, Italije, Malte, Portugalske in Slovenije.

Po zaključku prvega sklopa srečanj je projektne partnerje, v sredo 15.05.2013, pred občinsko stavbo v Dobrovem v Goriških Brdih sprejel direktor občinske uprave g. Andrej Markočič. Občina Brda namreč v projektu sodeluje kot koristnica sredstev in se vključuje v projekt s tremi pilotnimi objekti – občinsko stavbo Občine Brda, Osnovno šolo Dobrovo in Podružnično osnovno šola Kojsko z vrtcem.

Po sprejemu je GOLEA z zunanjimi strokonjaki v Vinski kleti v Dobrovem predstavila izvedene projektne aktivnosti na treh izbranih objektih:

  • energetske preglede,
  • analizo stroškov in koristi za identifikacijo možnih posegov na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije,
  • uvedbo energetskega knjigovodstva,
  • ciljno spremljanje rabe energije, ki poleg spremljanja glavne rabe električne in toplotne energije, omogoča analizo vrednosti rabe energije ter pregled nad dejanskim doseganjem ciljnih vrednosti posameznih karakterističnih kazalnikov in vrednotenje izvedenih ukrepov,
  • energetske izkaznice,
  • namestitev LCD monitorja za prikaz porabe energije na dveh izbranih stavbah.

V prihodnjih mesecih pa je s strani agencije GOLEA predvidena tudi organizacija delavnice, kjer bo predstavljen model ESCO (pogodbeno zagotavljanje prihrankov) ter implementacija postopkov za izbiro ustreznega ESCO izvajalca za izvedbo energetske sanacije občinske stavbe v Brdih.

Srečanje projektnih partnerjev se je zaključilo v petek 17.05.2013 na sejmu v Vidmu v Italiji, kjer je bil poleg konference »Driving innovation to ensure energy efficient buildings in the MED area« organiziran tudi »Technology dating«  – srečanje podjetij izSlovenije, Italije, Avstrije, Španije in Francije, ki delujejo na področju energetske učinkovitosti stavb (ovoja stavb, stavbnega pohištva, energetsko učinkovite opreme, upravljanja z energijo), s ciljem promocije in povezovanja srednje-majhnih podjetij, industije, univerz in raziskovalno razvojnih inštitucij.


Comments are closed.