Srečanje projektnih partnerjev na Cipru, november 2013

V mestu Larnaka na Cipru je bilo 5. in 6. 11. 2013 organizirano 5. srečanje partnerjev projekta MARIE, ki je bil že večkrat izpostavljen kot ključen strateški projekt, ki bo prispeval k določitvi smernic in ukrepov za dvig energetske učinkovitosti stavb na območju Mediterana, skladno z določili, sprejetimi v Direktivi 2010/31/EU, ki zahteva od držav članic, da bodo vsako leto energetsko prenovile 3% javnih stavb v lasti ali v uporabi državnih organov. Po omenjeni direktivi pa bo vsaka nova ali prenovljena stavba v javnem sektorju od leta 2018 naprej morala biti skoraj nič energijska.

Stavbni sektor ponuja največ možnosti za izboljšanje energetske učinkovitosti. Evropska komisija namreč ocenjuje, da so v EU stavbe odgovorne za 40% porabe energije in 36% emisij CO2.

Namen sestanka je bil pregledati napredek pri izvajanju projekta, določiti vseh 14 strateških ukrepov za izvajanje strategije za energetsko obnovo stavb, seznaniti projektne partnerje o izvedenih pilotnih aktivnostih ter se dogovoriti o vsebini in nalogah projektnih partnerjev na zadnjem MARIE dogodku, ki bo oktobra 2014 organiziran v Barceloni.

Comments are closed.